Rå kaffe inddeles i bestemte klasser, der har stor indflydelse på prisen, når den sælges. Følgende kriterier vurderes:
Rå kaffe af forskellig størrelse kan sorteres ved at si den. Jo større kaffebønnerne er, desto højere kvalitet tildeles de. Alt efter dyrkningsregion, har kaffebønnerne en forskellig klassebetegnelse for deres størrelse:
Størrelse: 1/64" | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |
Afrika og Indien | PB | C | B | A | AA | ||||||||
Colombia | Excelso | Supremo | |||||||||||
Mellemamerika | Caracolillo | Caracolli | Caracol | Terceras | Segundas | Primeras | Superior | ||||||
![]() Ovale kaffebønner (Peaberry) |
![]() Normale kaffebønner (Flat berry) |
Jo højere regionen er, hvor kaffebusken vokser, desto langsommere modner kaffebærrene. Dette gør kaffebønnerne fastere og større, hvilket er et kendetegn på kvalitet. Alt efter dyrkningsregion, er der forskellige krav til minimumshøjden for de enkelte klasser.
Dyrkningshøjde | Betegnelse | Forkortelse |
---|---|---|
> 1.200m - 1.600m | Strictly Hard Bean (oder Strictly High Grown) | SHB (SHG) |
1.200m - 1.400m | Hard Bean (oder High Grown) | HB (HG) |
< 900 - 1.200 | Strictly Soft Bean | SS |
De to mest udbredte metoder til at kategorisere den rå kaffes kvalitet ved hjælp af defekte bønner, er den "brasilianske metode" og metoden iht. SCAA´s (Special Coffee Association of America) retningslinjer. Her registreres kvalitetsmangler, som defekte bønner eller fremmedlegemer i et pointsystem og kaffen indordnes. SCAA tildeler derefter en rang fra 1 (god) til 5 (dårlig), efter den brasilianske metode fra 2 (god) til 8 (dårlig).