Visa, MasterCard, PayPalShop with confidenceSecured by ThawteKlarna

Klassificering af kaffe

Rå kaffe inddeles i bestemte klasser, der har stor indflydelse på prisen, når den sælges. Følgende kriterier vurderes:

Størrelse

Rå kaffe af forskellig størrelse kan sorteres ved at si den. Jo større kaffebønnerne er, desto højere kvalitet tildeles de. Alt efter dyrkningsregion, har kaffebønnerne en forskellig klassebetegnelse for deres størrelse:

  Størrelse: 1/64"
  Peabearry Peabearry Peabearry Peabearry Peabearry Peabearry Flat berry Flat berry Flat berry Flat berry Flat berry Flat berry Flat berry
  8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Afrika og Indien PB C B A AA
Colombia   Excelso Supremo
Mellemamerika Caracolillo Caracolli Caracol Terceras Segundas Primeras Superior
  Peabearry
Ovale kaffebønner (Peaberry)
Flat berry
Normale kaffebønner (Flat berry)

Dyrkningshøjde

Jo højere regionen er, hvor kaffebusken vokser, desto langsommere modner kaffebærrene. Dette gør kaffebønnerne fastere og større, hvilket er et kendetegn på kvalitet. Alt efter dyrkningsregion, er der forskellige krav til minimumshøjden for de enkelte klasser.

Dyrkningshøjde Betegnelse Forkortelse
> 1.200m - 1.600m Strictly Hard Bean (oder Strictly High Grown) SHB (SHG)
1.200m - 1.400m Hard Bean (oder High Grown) HB (HG)
< 900 - 1.200 Strictly Soft Bean SS

Defekte bønner

De to mest udbredte metoder til at kategorisere den rå kaffes kvalitet ved hjælp af defekte bønner, er den "brasilianske metode" og metoden iht. SCAA´s (Special Coffee Association of America) retningslinjer. Her registreres kvalitetsmangler, som defekte bønner eller fremmedlegemer i et pointsystem og kaffen indordnes. SCAA tildeler derefter en rang fra 1 (god) til 5 (dårlig), efter den brasilianske metode fra 2 (god) til 8 (dårlig).

Eksempler på betegnelser af rå kaffe med klassificering

  • Guatemala SHB EP Huehuetenango
  • Papua New Guinea (PNG) Smallholder Y1-grade
  • Kenya AB FAQ even roast clean cup