Visa, MasterCard, PayPalShop with confidenceSecured by ThawteKlarna

Kaffens historie

Som med alle legender, er det også meget omdiskuteret, hvor kaffen stammer fra. Historikerne synes dog at være enige om én ting: med stor sandsynlighed voksede der allerede i det 13. århundrede en vild sort af kaffeplanten på de dengang stadig ufremkommelige bakkedrag på Yemens kyst. Det berettes, at en flok eremitter, der ernærede sig af landbrug og husdyrbrug, på disse bakkedrag observerede, hvordan deres geder, så snart de åd bestemte blade og frø fra en stedsegrøn busk, blev urolige og led af søvnløshed. Sådan skete det, at munkene brugte denne plante som næringsmiddel og drikkevare.

Sædvanen med den "arabiske kaffe", som den stimulerende drik blev kaldt dengang, bredte sig blandt egypterne og senere blandt tyrkerne. Faktisk blev det gamle Yemen i det 16. århundrede erobret af etiopierne, senere af perserne og araberne og til sidst af osmannerne.

Kronologisk oversigt over kaffehus-kulturen

1554 I Konstantinopel (i dag Istanbul) åbner det første kaffehus
1647 Det første kaffehus i Venedig på Markuspladsen
1650 Kaffe dukker op i Marseille, Amsterdam, Hamburg, Paris og London og de første caféer dukker op.
1685 I Wien åbner det første kaffehus grundlagt af armenieren Johannes Theodat
1720 I Venedig grundlægges caféen "Florian".
1723 I Venedig grundlægges caféen "Aurora".
1760 I Rom grundlægges caféen "Greco".
1733 Åbning af caféen "Gilli" i Firenze
1815 Åbning af caféen "Giacosa" i Firenze
1882 Åbning af caféen "Rivoire" i Firenze
1900 I Wien åbner det 600. kaffehus

Det 18. århundrede til i dag

I slutningen af det 18. og i starten af det 19. århundrede strækker der sig på øen Martinique plantager med ca. 20 millioner kaffetræer, hvis sorter blev indført fra Versailles' drivhuse af kaptajn Mathieu de Cliau. Plantagerne bredte sig også fra Martinique til de øvrige øer i de Små Antiller og nåede på kort tid op på en produktion, der dengang dækkede 3/4 af det europæiske behov. Fra dette tidspunkt har "Orient-kaffen" en kraftig tilbagegang. I dag kommer næsten hele produktionen fra Mellemamerika, Brasilien og Sydamerikas tropeområder. Den globale kaffeproduktion når op på ca. 100 millioner sække om året, hvor Brasilien rangerer på førstepladsen med ca. 1/4 af produktionen med et eget forbrug på 9 millioner sække.