Perkolator og damptrykperkolator

Strengt taget er perkolatorer en underkategori af filterkaffemaskiner. Vandet opvarmes, stiger op som damp, fugter kaffepulveret og strømmer nedad i opsamlingsbeholderen gennem et metalfilter. Perkulatorer har i alt tre funktionsprincipper:

Cirkulerende perkulatorer

Vandet stiger opad fra en beholder og gennem et lille rør, fugter kaffepulveret og opsamles i den oprindelige beholder igen.

Pump perkulatorer

I modsætning til de cirkulerende perkulatorer, har pump perkulatorer en ekstra beholder til at opsamle vandet, der allerede er løbet gennem kaffepulveret, som færdig kaffe. Princippet er i grunden det samme som for en filterkaffemaskine.

Trykperkulatorer

Den måske mest kendte repræsentant er en Bialetti. Vand bringes i kog i et tryktæt system (en espressokande). Dampen gennemtrænger kaffepulveret direkte under tryk og stiger derefter først opad i et rør for at blive opsamlet i en beholder.

Den tilberedte kaffe betegnes med denne metode ofte fejlagtigt som espresso. Fordi perkolatorer kun fungerer med et lavt, eller slet intet tryk, og den for espresso typiske crema først dannes fra et tryk på 9 bar, er slutproduktet en mokka.

Fordele

  • Lave anskaffelsesomkostninger
  • Lave omkostningerne pr. kop
  • Nem vedligeholdelse
  • Nem teknik / lang levetid
  • Kræver kun lidt plads / transportabel

Ulemper

  • Producerer kun mokka
  • Kræver en ekstern varmekilde til produktion af varmt vand